Vi tilbyder information på dansk på vores hjemmeside, idet vores samarbejde med pomologisk interesserede mennesker I Danmark i de senere år er blevet udbygget mere og mere.
Dette gælder for forskellige områder:
– Beskæringskurser
– Foredrag
– Sortsbestemmelser / Pomologi
Vi gøre det også, fordi vores Pomolog Jan Bade temmelig ofte er I Danmark og kan snakke en del dansk.
Beskæringskurser
I sammenarbejde med Vestjyllands Højskole ( www.vestjyllandshojeskole.dk ) og forundringens have tilbyder vi frugttræ-beskæringskurser i teorie og praxis.
Dermed menes specielt beskæring af langtlevende træer på stærkt voksende rødder, da dette er et helt andet beskæringssystem end systemet på svagt voksende rødder, som er det en erhversfrugtavler normalt bruger.
I Tyskland har vi en gammel tradition for denne type beskæring og det er en hovedbeskæftigelse i vores „Obstmanufaktur“, udelukkende at beskære frugtræer 5 – 6 måneder om året. Vi beskærer dels vores egne 500 så kaldte „højstammetræer“, men mest er vi naturligvis beskæftigede med vores kunders træer.
Foredrag
Vi holder foredrag over temaer som pomologi, dansk-tysk frugtkulturhistorie, extensiv frugtavl o.a.
Pomologi
Men vores lidenskab er pomologi. Vi har ikke blot viden om bestemmelse af æble- og pæretræssorter, men også viden om, hvilke sorter der dyrkes i hvilke klima- og jordforhold, deres sygdomsmodtagelighed, deres modningstid og spiselighed.
Desuden har vi erfaring med deres kulturhistoriske baggrund.
I Tyskland har vi igennem 15 år set en renæssance af gamle sorter og deres historie. Desuden har vi mange „æbledage“, hvor pomologer bliver bedt om at bestemme frugtsorter og vejlede folk i forskellige spørgsmåler om frugtavl. Det er Jan Bade`s hovedbeskæftigelse 4 måneder om året.
Sortsbestemmelse med Jan Bade på økologisk høstmarked i forundringens have 2011
I gamle dage fandt der normalt en udveksling sted mellem danske og tyske Pomologer, derfor finder vi gamle danske frugtsorter i nordtyskland og omvendt.
For eksemple har vi først sidste efterår fundet navnet på en æblesort vi har kendt i årevis fra forskellige træer i Hamborg og Slesvig-Holsten. Og det kun, fordi vi besoegte en dansk frugtudstilling. Der var æblet „Hans Wassard“, en gamle dansk sort fra Marielyst ved Vordinborg. Først og sidst beskrivet i C. Matthiesen bogen ”Dansk Frugt” fra 1913.
Omvendt er det ikke noget problem at købe et æbletræ af sorten ”Rød Ananas” på danske planteskoler. Dette er en gamle tysk sort vi i øjeblikket kun kender fra et eneste træ i Tyskland. Og det har kun været muligt at bestemme sorten, fordi Jan Bade er stødt på den igen i Danmark.
Normalt kan man i Tyskland finde danske sorter som Gråsten, Ingrid Marie, Fillipa, Signe Tillish og Maren Nis, også pæresorten Grev Moltke.
Meget sjældent er et fund af æblesorten Dansk Rosenhæger, også fordi træet er ældre end 100 år og står i Midttyskland, ikke Nordtyskland.
Men forklaringen er, at træets æbler har været udbredt også i Tyskland, dog under navnet “Marmorierter Sommerpepping”. Hvorfra det tyske navn stammer ved man ikke længere, men H.C.Bredsted har skrevet noget om det i sin „Håndbog I Dansk Pomologi“ fra 1893. Hvis man udelukkende kigger i tyske pomologbøger, finder man oplysninger om, at sorten faktist har vaeret kendt i Danmark siden 1795.
Der findes mange forskellige eksempler på, hvorfor samarbejdet imellem nabolande i pomologi er så vigtigt. Så vi har i „Obstmanufakturens“ mere end 500 sorter store frugtsamling i mellemtiden også mere end 30 gamle danske æble- og pæresorter, får at kunne sammenligne dem med forskellige andre sorter.
Hvis man i Danmark er interesseret i gamle frugtsorter er Pometets samling (www.pometet.life.ku.dk) den første adresse.
Er man interesseret i at købe et frugttræ af en gamle dansk sort, er der to planteskoler (www.de-gamle-sorter.dk) , (www.gamlefrugtsorter.dk) vi arbejder sammen med.
Også et projekt med en stor samling af gamle sorter og mange spændende aktiviteter omkring æblet er „æblets by“ i Rødding (www.aebletsby.dk).